Thursday, August 26, 2010

OMAN AND NATURE


On the first weekend of Ramadhan month this year, three of us went back to my parents' crib in Sitiawan. Berpuasa dan berbuka bersama-sama abah, mama and adik-adikku. Happy!!

The day before, which was Friday, we had our Iftar with Armi's family. Nenek prepared nasi lemak for us. Tell you sambal ikan bilis nenek memang total!! :)

We made the moved from Sungai Long on Saturday not early morning. :P

My anak bujang was getting ready to meet his Tukbah, Opah, mamaLang, mamaChu, & AbahChik

and then playing with the mini football while waiting for his parents to get ready

Little man was so sleepy right after Dadda started the engine of the car. He was cranky with his eyes half-closed. Owh he's really a big boy now that he refused to sleep on my lap anymore. Kalau tidur, Oman x suka sempit-sempit. Dahla badan dia panjangkan, lasak pulak tu, suka pusing sana pusing sini, so, sleeping on me is not really comfortable to him. Sigh... should i get him a baby seat? I saw many kids look very comfortable sleeping in baby seat especially when traveling at long distance.

Nice! He managed to get his soundly sleep after i placed his comforter and pillow at Nabira's 2nd row seat. Maka bermaharajalelalah Oman tido di situ :P
(but of course, we prayed a lot for his safety during his sleep. Everytime Dadda pressed the break, i'd hold his leg. Takut jugakkan kalau teremergency break. Nauzubillah)

Kui Kui Kui.. siap ade air liur basi lagi, you. Oman jangan marah momma ok. Kenangan nih! hihi.

The next hour, Oman woke up from his sleep and sat silently at the back. It took seconds for him to realize that he was actually sitting alone there. Apelagi, terus melompat nak duduk depan with momma.

Gambar besar itu adalah muka suci Oman selepas bangun dari tidur. Sumpah muka stone. :p

Along the way, Oman kept singing and counting 1,2 3 with us. Owh he's now very very talkative. Alhamdulillah, Oman easily captured new vocab we thought him especially from songs. Ulang banyak kali, and ask him to fill in the blank (last sukukata in every row), Insya Allah, he could remember the sukukata walaupun pelat. Cute!

Tara!!!! Oman pokok kelapak's now back!! :)


You could enjoy to watch this too. "When Oman Count".

video


We reached our destination at 3.00pm like that. As expected, Tukbah and Opah dah panjang leher waited for their beloved mushuk mushuk grandson. Oman was excited too. Mulut munggil dia tu x abih-abih panggil "Tukbaaak".

To spend quality times with my precious family, i was totally looking for it. Kalau dah sebulan x jumpa them, mulala Armi perli; "Homesick la tu". :P because my level of sensitivity akan naik satu anak tangga lagi. Hehe.

Even two days were actually not enough, but i really appreciate every single second being with them. Of course paling best dapat makan masakan mama. We had special Iftar dish such as ayam masak lemak cili api, sambal udang petai, deep fried Senangin and kuih cuk keria (kueh gelang) on Saturday, and on Sunday, mama prepared cempedak goreng, Sup ikan tanda, sambal sotong (Mama Lang Oman yang masak.. hebat kamu lang:)) and masak tempoyak cuk ubi. Not to be left, my hubby's favorite, Ikan masin bulu ayam. (Ntah betul ntah tidak nama ni).

Jangan x tau, Armi sangat suka this ikan masin and sambal belacan tau. Punyala dulu masa zaman mula-mula couple, i thought he like the very city boy who eat only western food, mengong betul i.. haha. To my surprise, he passed the test that my mom set to him on the first time he visited my family back in Aidilfitri 8 years ago. My mama saje jer letak ulam pegaga as one of the dish on that day. Saje nak tengok he would touch it or not. Armi ate them like "sungguh enak dimakan begitu saja".. hahahaha.. then after that my mom terus fall in love with him. Boley x? saspek sungguh! :)

Ok Ok.. back to Oman. Encik kecik tu punyala seronok cause ramai yang layan kan. Kejap kang mamalang layan, kejap kang abah chik, pastu mama chu.. Opah and Tukbah mmg toksah cakapla.. hihi. there were 4 things we noticed Oman really obsessed at;

i. Bicycle (dia belai-belai beskal ni tau)
ii. Mini air pancut Opah (Uish ikut hati dia, dia nak mandi dalam tu)
iii. Vom VOm tuk Bah (berani tengok je, naik takut. Haha)
iii. Aabat. (Pantang tengok sapa-sapa Aabat, dia pun nak join sekali. Hambek!)

Sekali sekala balik kampung halaman, i absolutely love to intro Oman to kampung nature, which is very hard to do it in the city. What he seen on TV is not going to be the same with what he sees with his own eyes. Kan?

So, on the Sunday morning, i brought Oman to visit his TukBah who was gardening at the back of the house. See that tree in front of my abah?.. taux tu pokok ape? pokok APPLE you!! i was like asking my dad 3 times sebab x caya. Boleh ke hidup epal kat panas terik.. so my abah explained that the chances are there and what he was working on was to build a sort of shelter to reduce sun exposure. Kalaulah menjadi, wah bangga anakmu, bah. Insya Allah :)

OK, where was Dadda? hihi.. Dadda had to excuse all the activities because he was concentrating on editing photos that we took during MMU convo weeks before. Go dadda go!

Since my siblings and i were kids, it has been a routine that everytime we goes back to our hometown, we must also visit our uncle's house which is located only 500m away. Our families are so attached together. Tok Ude and Opah de Oman ni mempunyai anak-anak lelaki gagah yang sangat hebat dalam arena penternakan binatang. Ternak kat belakang rumah pulak tu.

Seronok kalau intro kat Oman nih.

MUka Oman tengah kagum and patiently waiting to meet..

....this little kambing. Oman called her, "jot" (goat).

Tell you, Jot is a very active baby goat tau! Dia siap performed stunt lagi depan Oman. Encik Oman tu pulak berani-berani takut. When Jot got closer to him, he immediately ran away. So funny!

Oh by the way, Jot is not alone there. Since she was just born few weeks before, he's being separated with her mother in that little barn from other goats which living in another barn that bigger in size. Bukan apa, nanti Jot kene buli ke ngoratke dengan abang-abang dewasa ke kan, so, kene bagi dia akil baligh dulu. Lagipun her mother still breastfeed her. :)

Here where the other goats are living. There are 6 of them if i calculated correctly.

Other than Jot and her family members, there are birds and chicken too. Oman was so excited that he could see the 'bik' and 'titen' very very close. There's one time he ambushed anak-anak ayam yang tengah kusyuk makan dedak. Eeee seriau ok.. sebab ibu ayam ni kan macam garang sikit, very protective to her kids.. buatnya di kejarnyer and patuk Oman. Adoi.. mentang-mentangla kamu x puase ye Oman, semput momma taww.


This visit was one of our happiest moment di kampung. This time we're sweating so much and sun burnt a little :P

Xperla kene gigit nyamuk sikit kan Oman.. (dalam hati: siap kau nyamuk!!! kau gigit anak aku yer!! Nanti aku sembur sedara mara kau kat KL dengan Ridsect tau. Biase dia!!)

We're moving back to KL after Iftar on Sunday. Puas hati sungguh dapat balik berbuka my family tawwwww... :)

Captured on Sunday morning kat umah Tukbah. See! See!.. lasak sungguh! :)

Nila Mamalang, Opah and Tukbah Oman. Si comel sorang lagi tu is Syu's son. Photo was taken during our balik kampung time in last February.


29 comments:

  1. Bestnya Oman! dapat lagi rasa suasana kampung. Faaz dh takde chance dh..cuma dpt pegi dusun jer kalau nak dkt dgn nature. Huhu..
    Tak tahan sungguh tgk his expressions yg mcm2 kat kampung tu :)

    You, rajinnya ur dad. Eh kalau apple tu berbuah jgn lupa amik gamba tau. excited nak tgk buah apple hasil tuaian Hj Filus ni ;)

    Haha, you pun sama dgn I tau. Dulu I pun ingat Fadzil tak reti makan ulam since he's an uptown boy. Skali tgk dia makan mcm tu jer dgn nasi xyah sambal..layan habis..ngaga I kejap. Excited pun ade sbb jumpa dh geng suka makan ulam. Hihi..

    p.s: paling tak tahan time Oman Aabat tu tau. Semangat tul, very close head to head tu. Cuteness!! :))

    ReplyDelete
  2. waaaaa.... happening!!!!! terutama part bergurausenda dgn jot tu.... mesti seronok sangat, kan?...

    psstt.. psstt... oman bawakla sumayyah main ngan jot tu... sumayyah sampai sekarang dok confuse... still panggil goat "cow"...

    ReplyDelete
  3. Nadine, you and your family are highly welcomed to my kampung bila-bila masa. Hehe. Xpun kita buat lawatan pegi FRIM ke kan. Zoo is a good option too. Faaz suka tgk animal jugak kan? :)

    Kampung i tu pun dah macam kain nak dimodenkan. Dah x banyak rumah papan tau. Ramai dah renovate jadi rumah batu. Hopefully bu our grandkids generation, xterhapusla kamung2 ni kan. huhu

    Abah i tu mmg xleh duk diam you. Macam dia tanam. Mata kucinglah, pulasanlah, buah dragonlah.. yang terbaru dah special apple ni lah.. Memang i melompat punya kalau berbuah you. Confirm masuk blog gambar dia. haha.

    Hahahaha... Tula, hubby2 kita ni walaupun duduk di bandar tapi masih makan ulam. Sep sikit! Armi sipa perli i lagi, Dun judge the book by it's cover.. hahahaha

    Kalau u tgk Oman kacau dadda dia Aabat mmg lawak you.. kekadang tu kalau x peratikan.. siap berlaga2 kepala. Sabo jekla. :)

    ReplyDelete
  4. Mayyah, kalau Mayyah dapat tgk cemana Jot tu buat stunt kan, confirm mayyah x sebut cow dah. Haha.

    FIdza, anak kambing tu mmg hebat. Saspek jugak bapak dia dulu keje sunt animal ke ape. haha

    ReplyDelete
  5. wah..pandai Oman Kira-kira...thumbs up...cooomell sangat..ngan pelat dia pun ada juga ckit2...hehe

    eh2..kak ipa pun ada..wink2~

    ReplyDelete
  6. Wahh terkenang hari kahwin awak masa saya stay kat rumah awak.. hehehe.. bestnya balik kampung.. esp part suai kenal bersama haiwan.. heheheh..

    Pokok apple wak? seriously? sy pun tak percaya.. kagum tol dgn abah awak ni.. bapak sy yg org kuat pertanian tuh pun takde la semangat mcm abah awak ni.. hehe

    Btw, if balik kampung oman tido bawah ek wak? kitaorg, ikhwan yg kena sacrifice.. hehehhe.. tp ade je time ikhwan merayap naik tido sebelah imran tgh2 malam.. hehhee..

    ReplyDelete
  7. omannnn, pandai oman kira 1-10. aunty kagum and proud of u :). apatah lagi momma&dadda oman kan.

    pokok apple? serious cd pun terkejut baca. berulang kali baca betul ke apple eja cam gini. ke nuril yg salah. hahahaha.

    ReplyDelete
  8. hahaha...jot, mase g kg hubby, me y kene test naik kandang kambeng...siyes seriauu ok... segale jenis ade...my gul xde peluang la nk tgk,sbb abahlong dah jual dah biz tue...huhuu...br leh tgk twinkle2 oman since my office dah ban segale mcm jenis video/movie streaming...sian kn...?

    ReplyDelete
  9. Wah such a nature lover la Oman ni! very good!! n mmg best la umah n kampung Nuurill, mcm2 ada! :) n ur dad is so hardworking man eh..pokok apple tuh. tkejut i..btul, nti klu bbuah blog lg tau..nk tgk..mn lah tau klu leh komersialkn, bley kmi rmi2 apple picking kt sana, tk yah gi uk dah..hehe..

    Tau tak, byk kali Zahin repeat video Oman counting tuh. tsengih2 dia..hehehe...izu kata nama dia Oman..hehehee..pndi la Oman ni.nti tlg ajr kn Iris k!;)

    Last pic is so sweet, i loikee..!:))

    ReplyDelete
  10. seronoknya kampung.rindu nak balik kampung camni.rumah saya masih ada suasana kampung kat bt gajah nu..kalau hubby kat keramat,kl.

    mesti syok habis la oman kan kak nurill.budak2 mmg seronok bila balik kampung.tambah mcm kampung kat nurill.mcm2 ada... :)

    ReplyDelete
  11. oooh babe, u orang setiawan ke? i thought u penang mariiii! :D tapi bestnya oman has a kampung to go to!

    dulu masa kecik i always wish to have a kampung that i can go to during raya. but since both my grandparents live in city, so mmg masa raya takde feel. that is until, i married aien. he has a kampung in Johor. and im telling u, beraya di kampung, is the best! :D

    and again, im looking fwd for this raya to bring aydein closer to nature too! :)

    ReplyDelete
  12. seronoknye kampung nuril... oman kecik2 lagi dh jumpe kambing, haahah aunty ni smpi skg blom lagi ditakdirkan jumpe kambing.. hahahah kesian aunty kan... nnt oman bwkla aunty g blk kampung tokbah oman ek... ;P

    huhu kt kampung zura ade ayam je, itu pun zaim dah cukup jakun... time tu dia sebaya oman ni lah.. "mommy! that's mommy chicken, babah chicken, baby chicken.. wooo byk nye chicken.. " duk depan tangga ngadap tenung jela ayam2 tu.. hahah...

    nuril, nanti nak rase 'apple' Sitiawan boleh? ;P btw, very the true tau nuril.. zura pun suke mkn smbal belacan, ikan masin, sume2 mskan kampung.. jadi kalo blk kg mane-mane, saya adelah paling jakun sekali mkn lame-lame muke tak malu mintak tmbh nasi.. ;P ikan masin tu kan nuril kalo mkn ngn pulut lagi la my feveret!!!

    ReplyDelete
  13. Cik Kumbang: mulut Oman sekarang makinla becoknya tau. :)
    p/s: Kak Ipa sekarang makin cun tawwww :)

    ReplyDelete
  14. Awakku: memang x sangka kan. And saya sangat-sangat appreciate yang awak sanggup meredah highway dan kampung ke wedding saya tu tawwww.. Jadi pengapit saya. Ish.. best best :)

    Saya pun x caya wak. Tu yang sampai 3 kali saya tanya tu. hihi. Abah saya tu wak, awak bagila dia benih pokok apa pun..semua dia akan cuba tanam. Saya xsaba betul nak tau perkembangan pokok epal tu.

    Ehem Ehem..yeke Ikhwan merayap nak tido dengan Imran malam malam wak?... ke.. dengan mommy Imran? tettt!! hahaha

    ReplyDelete
  15. Che' Dee: Cayolah cakap den. Haha. Tapi x taula kan kalau abah Nuurill tipu Nuurill. Haha. So far, alhamdulillah Oman dah bolehla mengira sikit-sikit 1-10 in malay and English. CD Barney banyak membantu jugak. hihi. Sebenarnya, kalau Oman lambat pun dapat, Nuurill x kesah.. sebab they're still young and fresh. Banyak lagi benda lain yang diorang boleh treasure and belajar kan kan :)

    ReplyDelete
  16. Ras: samerla my office pun. Mmg xleh access dah. Huhu. I i nak tengok, kenela tunggu balik rumah. Wow! u lagi terror siap masuk kandang kambing yer? hihi... for your girl, u bawakla dia pegi Zoo. Adekan kambing kat Zoo :)

    ReplyDelete
  17. Izu: Rumah abah Nuurill dekat taman. Tapi uniknya, bersebelahan dengan kampung. Macam kelakar je kan, rumah Nuurill alamat taman, cross the road, alamat jiran Nuurill tu dah jadi kampung nama dia. eh! hehe.. so, memang banyakla orang bela binatang itu dan ini. Dapatla Oman merasa tengok depan mata :) Kebetulan Pakcik Nuurill pun ade ternak binatang, waaa lagila best :)

    Hihi.. nanti Iris mesti pandai jugak. Kakak Zahin mesti selalu ajar Iris nyer kan. Hihihi.

    Wah! apple picking dekat Sitiawan ek? hahahah. kalau memang betul apple tu berbuah, memang x lupa blog punya.. bangga wo! hahaha

    ReplyDelete
  18. hah...me sendiri dah lame x jejak zoo...ishh...mmg lame lah...btw juz to share with u, my gul lps abis pantang mmg licin tau...skang mmg lebat (ikut parents die la kot...)me slalu ikat pokok kelapak sbb xnk bg berpeluh...ngeeee...

    ReplyDelete
  19. La Ninie, Ate kome oghang peghok juge ke? Teman baghu ler tau ho. hihihi.
    My youngest sister is now schooling in Batu Gajahla. SPM tahun ni. :)
    Kalau raya kat kampung kan, memang best!!!

    Thara: Go Aydein and mommy!! you raya Johore ke tahun ni? Kalau balik Johore confirm best punya. Dahla Johore ade laksa special kan? :)

    eh u, memang ramai tau yang ingat i ni orang penang anak mami. hihi. Perak dah dekat jugakla kan dengan Penang. Kira oklah tu. Haha

    ReplyDelete
  20. Zura: Aww!! Ikan masin makan dengan pulut Zura? wah! ni resipi Nuurill baru dengar nih. hihihi. Bunyinya macam sedap. :)

    Ala Shiannya Aunty Zura x pernah jumpa Jot yer. Mehla datang kampung Oman. Leh Abam Zaim and aariz ngan Aunty sekali berkenalan dengan Jot. Hehe.

    Agaknya kalau Zura bawak Zaim ngan AAriz pegi Zoo..mesti excited x hengat budak2 bedua tu kan? :)

    ReplyDelete
  21. Babe..seriously, carik baby seat. For Oman's safety. N kalau boleh jgn pangku Oman kat depan. Nabira ada dual airbag kan? Very dangerous.

    Ananna I dah latih pakai seatbelt dan sbbkan skrg dah besar panjang..I belikan dia booster. So dah boleh pakai seatbelt org dewasa.

    Muka Oman bangun tido sgt hensem...muka tgh tido tu nmpak aman aje kan?

    Ada Jot?? Eeeee...I suka jot *clap clap*. I suka susu jot. Sedaaaappp!

    ReplyDelete
  22. wawa, i agree with you. I have to get a car seat to Oman kan. Huhu. I just hope x susahla sangat nak latih dia to seat there cause dia everytime masuk keta, mmg confirm lekat ngan i punya. huhu. Rasa ralat sebab x latih dia dari baby dulu. Sob Sob.

    Oh yessss... muka Oman tengah tido ditambah lagi dengan air liur basi tu mmg aman sangat! tenang macam xde masalah ape-ape. Memang pun! :)

    I x pernah lagi minum susu jot tau u. Best kee?

    ReplyDelete
  23. Fuh..best! Skrg ni sahur I minum susu jot. Nyummy.

    Migraine & gastrik teruk dah tak ada...Alhamdulillah. Itu lar kebaikan minum minuman kegemaran Nabi Muhammad S.A.W..

    ReplyDelete
  24. nuuril, u should buy carseat yg together ngan booster tuh. maybe he will like it. my son gembira jek dok kat situ..hehehh..differ with carseat yg normal sbb takde handle yg cover kat dpn, so, dia bole nampak dpn dgn clearnye..my baby yg 7mths pun leh baring ngan selesa sbb carseat tu adjustable..

    camane oman, dah sihat tak?..

    ReplyDelete
  25. eeii..shomel nya Oman tido..Oman tido pun menonggeng cam my daughter...heheh..kiut...

    Alisha pun dr baby smpi skrng duk beriba dgn I dlm keta...dolu2 masa bb mmg dh bg dia duk dlm car seat tue...skrng dia dh tkmau duk dlm tue...kdg2 bila Alisha dh tido, I sumbat la dia duk kt ctu and u know what dia akn terus terjaga dn meragam and akan guling2 dlm kete tue...adoiii...cemana nak wat ekk??

    ....saya "pembaca & pengikut senyap" blog anda....waa..mcm misteri tak..kekeke

    ReplyDelete
  26. Ho Roziah, sorry it takes so long for me to reply your comment here. Busy ngalahkan PM i ni ha :p Hehe.. Alhamdulillah Oman dah sihat. Dah kembali lasak macam pelari pecut negara. Hehe. Owh i like your idea. Yeah i should get him a car seat kan. Hari ni, Oman minta nak duduk sendiri kat seat belakang. Petanda baik! :) Thank for your info dear.

    *******

    Hihi fairoze flex ke ni? :) Owh dulu Oman pun mcm tu tau. Letak aje nangis.. letak aje nangis.. tu yg untul now jadi x biasa tu. But i learned something that, sometimes utk biasakan dia, kene let him/her cries first.. of course sebab x biasa kan. Kita kene kuatla jugak dgr dia nangis. Lama2 insya Allah, bila dia dah biasa.. dah ok kut. :)

    ReplyDelete
  27. Oh..sungguh pantas rambut Oman memanjang kembali..=)
    Kak Nurill belikan Oman booster seat jek..dia sure happy duk atas tu..leh tgk scenery n sgt safe lagik!

    ReplyDelete
  28. 1st time singgah here..nak panggil u akak pon cam xbest je..coz u look so young and beautiful..

    so touched tgok ur pics with ur family..how i wish one day..when i got married..i have this chance like yours also..
    very happening...

    selamat hari raya..may Allah bless u and ur family..salam..
    regard

    nurulbadiah lai

    ReplyDelete
  29. Hi... Nurul. should i call u nurul/ or any preferable nick to call you? :)

    You can just call me Nuurill. hahaha. Kalau kak rasa mcm tua sangat pulak :P (padahal mmg dah tua pun.. kekeke)

    TQ for dropping by, dear. Alhamdulillah, i love my family so much. Hopefully, this happiness will be forever after. Amin.

    and Insya Allah, one day, you'll have your true beautiful family as in your dream. I'll pray for you k.

    Salam Aidilfitri to you. Maaf Zahir Batin! :)

    ReplyDelete

REMEMBER ME...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com