Wednesday, July 21, 2010

HIS PRECIOUS EYES

This early morning i received a bulletin from babycenter.com on this issue;

"How can I tell if there's a problem with my toddler's vision?"

His Dadda starts to wear glasses since primary school. His Momma is a short-sighted at 2nine years old.

How about Oman?

Let's hear it from babycenter.com!

*****************************************
Your child is too young to know that he could have a vision problem, so you'll want to be vigilant about noticing signs of potential trouble. Contact his doctor if your child:

• needs you to hold books very close when you read to him
Momma: Alhamdulillah, Oman is keeping normal distance when reading his Animal's book.

• squints often
Momma: Nope!

• tilts his head to see better (while looking at a picture, for example)
Momma: Nope!

• rubs his eyes when he's not sleepy
Momma: When Oman rubbed his eyes, Yes..he is sleepy.

• seems to tear excessively
Momma: His tears fall down heavily when crying. I dunno how to judge 'excessively'.

• closes one eye to see better (while looking at a book, for example)
Momma: Nope.

• avoids close, near-vision activity, like scribbling
Momma: Owh he loves to chase the ants closely with his eyes. :)

• avoids distance-vision activities, like watching birds or planes
Momma: So far i think he's very very alert in watching distance objects, such as VOM VOM.. sebatu jauhnya dia dah jerit-jerit excited. Hihi

• seems overly sensitive to light
Momma: Hmm.. a little bit yes at this point. Nah.. but not overly.

• looks cross-eyed, or his eyes don't seem to work in unison
Momma: Nope

• has redness in his eyes that doesn't go away in a few days, sometimes accompanied by pain or sensitivity to light
Momma: Nope

• seems especially clumsy
Momma: Nope

• has a persistent, unusual spot in his eyes in photos taken with a flash (instead of the common red-eye, for example, there's a white spot)
Momma: Nope

• has a droopy eyelid that won't ever fully open
Momma: Nope

• has white, grayish-white, or yellow-colored material in the pupil of his eye
Momma: Checked. Nope!

• has bulging eyes
Momma: Uish! Nope

• has pus or crust in either eye
Momma: Nope

• has any other change in the appearance of his eyes
Momma: Nope... Errr... but sometime mata dia jadi sepet. Napa ntah.

• complains of eye pain or discomfort
Momma: Yang ni Dadda dia selalu. Oman x pandai complaint lagi. Hihi

Your child's doctor can help you determine whether you should be concerned. She may examine your child's eyes, screen his vision, or refer you to an eye specialist (ophthalmologist).
Momma: Extremely agree. Even without signs listed above, if we parents see something unusual with our kids precious eyes, cepat-cepatla mendapatkan nasihat doctor yer. :)

*****************************************

Harapnya Oman tidakla mengikuti jejak langkah Dadda and Momma.
Kot-Kot Oman teringin nak pakai spec.. dun worry. Momma sedia melaksanakannya.
Bisa diatur dong ah! :)


Dah pernah ape.... Ngeeeeee...



p/s: I'll be away to Cherating for 2 days since tomorrow. Sob! Sob! Sedeynyer...... May Dadda and Oman baik-baik aja. Aamin!!

XOXO,
-mommaholicSuri-

22 comments:

  1. Dadda Oman samalah dgn Daddy Faaz. Wear glasses since primary school. Lately he's tired of specs, especially since he plays football almost everyday. So skang Daddy Faaz on lens. Hihi..

    InsyaAllah, Oman tak ikut jejak korang. I pun harap Faaz ikut I, bkn Daddy dia in this matter. Tp tula, kadang2 Faaz suka nak pegi dkt screen TV tu. Haih, risau I..

    ReplyDelete
  2. WOH! teruja chik jannah tengok gamba oman pakai spek itam..ganteng dong!!! ;)

    awal awal ni insya allah semua nye ok nuurill...nengokla nanti camne, bile dorang dah mule gi skolah,nanti ade le kot komplin2 yg sewaktu dengannye

    ReplyDelete
  3. hehe, ktrg pn ada pk benda yg sama sbb both of us rabun kn..so rasa mmg ada probability derg ni rabun..yg ptg kene jaga mata la, jgn kasi tgk tv dkt, laptop pn sama! huhu...mkn lobak n tgk pokok2 hijau..sgt bagus klu derg ni tk rabun kn sbb high-maintenance..hihii..

    Nway, Oman comelnya pki spek bola tu..tk pe Momma, Oman ok Momma pi outstation..Momma jgn risau2 k. for u tk care n enjoy at Cherating..;)

    ReplyDelete
  4. Awakk.. saya hampir nak buat entry yg sama dgn awak!!.. hahah.. due to the same email that i got from babycenter..

    Pasal trouble eyes ni.. sy rasa kitaorg lagi risau sbb mak bapak imran both mmg pakai glasses since skolah.. itu sbb la skang dok kasi imran makan carrot.. but then kalau kena pakai glasses gak.. nak buat camne kan.. contact lense kan ada.. heheheh

    Btw.. cantik glasses oman yg last skali.. mau terbeliak teacher die kalau pakai dalam class... hahaha

    ReplyDelete
  5. cepat la balik ofis!!!!!

    oman...takpe...pakai spec makes ur likability factor shoots up! sbb nnt jd *cough* hensem *cough* cm ur dadda..

    aaaaa...ape dia nuril???mane ade i ckp ape2. takde...takde..!!!!

    hahahaha

    ReplyDelete
  6. Nadine, Dadda Oman is so used to specs sampaikan bila dia x pakai specs dia sendiri rasa len macam. Hihi. Armi astigmatism dia too high so, contact lense xleh cater. Xpela.. i pun lagi suka dia pakai specs. hihi :)


    Untungnya you dapat mata yang sihat. Moga Faaz ikut you la. Tapi kot Faaz ikut daddy, Faaz pun boleh pakai contact lense. Hihi.

    Eh you, samala ngan Oman. Especially kalau part2 advert or cartoon yang dia suka kat TV tuh. Screen TV tu ditonyoh-tonyohnyer. Haish!...

    ******

    Hihi.. itula Jannah. Ni consider baby lagi nih. Dah sekolah sok, cemacamla kan. Jangan jadi macam momma dia sudah. Kecik2 dulu mata x rabun pun teringin bebeno nak pakai specs..sekarang dah kene pakai, malas pulak! haha,

    ReplyDelete
  7. TQ Izu. Dah lama x tinggalkan diorang tu yg rasalen macam sikit. hihi.

    Insya Allah mata Zahin and Iris sihat. Anak-anak Izu suka makan carrot x? Oman x berapa go sangatla dengan carrot. Tapi kalau sayur2 hijau lain tu, dia ok je.

    Izu lagi prefer pakai spec ke contact lense? Nuurill ade dapat CL complimentary masa buat spec hari tu. X pepakai pon. Macam x reti. Haha

    ReplyDelete
  8. Hahahahaha awakku, kalau betulla ade frame macam tu untuk daily usage, bukan teacher je terbeliak mata tgk Oman pakai kat school, boss saya pun mungkin migraine sebab saya pun nak buat frame macam tu. Hahahaha.

    Awak pun pakai specs since sekolah eh wak? Tapi awak mesti dah pakai pakai CL. Ikhwan xnak cuba pakai CL ke wak? makin macam artisla dia. nanti. hehehehee

    Mata Imran cantik. Pakai glasses ke xpakai, still hensem! :)

    ReplyDelete
  9. Hamboi, Hamboi.. Mel...
    Kalau cakap cam ur momma tu oklah jugak. CHess! hahahaha

    Esok pepagi i naik opis dulu. File2 semua ade kat Office lagi. Jumpa di sana di sana di sana....

    ReplyDelete
  10. ala babe..I br semangat nak ajak u main netball today ...huhuhu ;)
    siap pagi2 time mandi duk pike.."pg ni aku nk email Nuurill ajak main netball..keep in mind!!"..
    tkpe lah next time..hopefully before puasa smpt nk turun padang dgn u all ;)

    btw, tk pernah terpike pasal ni..konon sb nadia mmg takde prob with my eyesight..but yet lupa my hubby started to use spec pun since scool...
    but Alhamdulillah symptom2 kat atas takde..heheheh;)
    cuma cm Faaz..Adm pun suka sgt tgk tv betol2 depan tv tu..hish risau sungguh!!..

    ReplyDelete
  11. ala comeynya oman ngan spec bola tu. aunty like it very much :).

    kitaorg pun takut gak ngan hadif nuril. both of us pakai masa secondary schools. dulu gynea cd ada ckp possibility high untuk hadif pakai juga. sebab both parents pakai spec. hopefully if he were to wear specs. biar la dah besar n muda remaja. hehe.

    ReplyDelete
  12. nuurill :
    bestnya korang nak pi main netball! i pon lama dah tak main netball, sejak skolah! nak join jugak nak join jugak! :P

    u tau tak, the first few months of aydein's life, i punya la paranoid. i ingat lagi. masa tu my niece can follow an object's movement with her eyes at 3 months. so when i did the same for aydein at 3 months, he wasnt able to do the same! mula la paranoid mama ni panic. mula la buat research and check aydein thoroughly with everything yang u list above ni -- at 3 months! hahaha. especially part amik gamba pastu check ada "white spot" tak dkt mata dia instead of "red"! hahaha. gila tak gila tak i? :P then, masa monthly checkup, rupanya doctor ckp babies at 3 months mmg still blur2 lagi, especially boys. baby girl's vision developed faster than baby boy. fuuh. baru la tenang sket den. a few weeks after that, aydein's vision was as sharp as it is now, alhamdulillah. :) moga2 berkekalan and tak gedik nak cuba rosakkan mata mcm mama dia try dulu lah! haha :P

    ReplyDelete
  13. Nadia!!! i pon frust you!! i x sempat nak citer kat u pasal game last week. Last week ade friendly match dengan student UITM. Pergh..melayang-layang diorang. Hahahaha. I yang dah bertahun2 xmain ni punyala rasa nak pengsan. Tapi mmg bestla. Peluh x hengat. I main GA..sedey betul sebab dah bertahun tinggal i dah x sharp dah. I siap nak suh armi beli tiang gol lagi sebab nak train macam masa sekolah dulu, 100 goal sehari. Hahahaha. If you nak main this week, boleh je babe. U join je Hana kawan i tu. :) Tapi kalau u nak tunggu i, next week, k. :)

    i rasakan, budak-budak mmg suka tgk tv dekat-dekat la.. Macam Adam, mesti sebab Barney kan? hahahaha

    ReplyDelete
  14. Hihi. Xpe Che' dee kalau ditakdirkan Hadif kene pakai spec. kehenseman Hadif takkan hilang jua. Kalau nak lagi hensem, beli frame macam oman tu. wakakakaka

    ************
    Thara, the more the merrier. Jomla Thara!! i join main tu dekat INTEK UITM seksyen 17. Nadia patut join last week tapi encik suami Nadia tidak sihat, maka i telah pergi menjenguk dulu kawasan kejadian. haha. Okla, main outdoor atas padang turf. Sebelah tu ade court futsal kalau sapa2 nak main. Hehe.

    I brought along Oman last week. Armi kata it's not really a ood idea sebab ke mana i lari kat situla Oman nak lari jugak. jenuh Armi nak ngejornyer. hahaha. Last2 lepas 2 game i stop main, i main ngan Oman pulak. Pakcik kecik tu nak main ngan momma je pulak tu. Adeh!

    Hahahahaha, U ni kan Thara, sungguhla comel. Tapi i faham, kerisauan tahap melampau kepada ibu2 muda macam kita ni kadang-kadang memang macam tu. Kalau geng-geng hubby pulak, terlebih cool. Hehehehe.

    U ngan i sama , dulu try nak rosakkan mata sebab punyala nak pakai specs. Memang gediks ok!! hahahaha

    ReplyDelete
  15. huih...sakan u 2 game..biar betol..kalau I sure pancet tak hengat!
    bagus..u beli tiang..I selalu main GD..biar I jadik defend..berlatih sama2..;)

    u know I still tak familiar INTEK SKSY17..kat mane ek?huih biar betoi lawan budak Uitm..depa level main MASUM..mahu tergollek dibuatnye..
    ala segan lah nak g sorang2 plak..u pun kena Hana aje je ek?

    kalau I main kt Proton biasanya pompom boys I mmg ikut sekalu..mcm Oman..Adam pun ikut masuk padang..siap ball yg I bwk utk dia..dia taknk..berebut ball yg kitorng main..
    mcm tak sesuai sbnrynye bawak pompom boy kecik..
    or maybe nanti Adam ada boleh main ngan Oman..so dia tak kacau kut heheheh..

    btw Thara, ingtkn I sorang je time sek men ada hajat rosakkan mata..konon study dlm gelap after lights off!!...hehe..tp mata tak rosak gak!

    ReplyDelete
  16. Actually, izu prefer pki spec Nuurill, sbb sng..letak je dh nmpk clear..bbanding nk pki CL, Ya Allah take ages nk sumbat dlm mata..ayoo..smpi merah2 biji mata..hihii tk expert u..:D

    tp lately sejak Iris ni asek capai spek izu n smpi lense tkuar dr bingkai dibuatnya, tu yg pki CL tue..kunun! tp time mls pki je spek yg dh rosak nie..huhu..pefenin2 i. so may be mgu dpn kot br nk wat spek baru..tkt rosak mata plak pki spek yg dh bengong. hihii..

    Nuurill plak prefer mana? CL eh? ke dh pki spek all the time? :)

    ReplyDelete
  17. Nadia, sepuluh kali i pegi pun i belum tentu ingat lagi. hahaha. yang i tau dia sekat dengan Stesyen Bas Express Shah Alam tu. Xpe, xpe..nanti i suh armi lukis i pas kat u k . :)

    Bagus gak kalau kita let Oman and Adam main sama-sama. tapi yang i takut, dua-dua tetap lari masuk padang jugak. hahaha.. habis ngan bapak2 sekali masuk padang main kejar-kejar :)

    *******

    Nuurill sekarang prefer x pakai specs or CL.. dua-dua rasa lainla. Hahahaha.. tapi apakan daya.. dah masuk kategori rabun ni kenela sedar diri kan, sebab diorang kata x elok kalau x kejap pakai kejap x.. nanti mata jadi lagi terus.. sob sob..

    So, Nuurill tengah berusaha memakaikan spec ke mana-mana esp malam..sebab malam paling worst penglihatan ku. :)

    Izu pakai specs ke.. pakai CL ke.. tetap cun tau!! I loike!! :)

    ReplyDelete
  18. cutenya dia...;) haha..the specky boy..

    ReplyDelete
  19. Hi Nurilll....comeinya oman with the polka dot glasses....

    Kak leen started wearing glasses since I'm 5. Spec dulu2 plastic frame besar bukan main. My dad said, kalau kumpul all the glasses, boleh buka muzium...hehehehe

    ReplyDelete
  20. aiyyo....irra pn risau seyyy.me myself,mami,papa then all my other 9 siblings ni sumernyer rabun!!!so possibility nyer menurun kdp cucu cicit amtlah tinggi kn.huhuhu.

    eh...naper kite semo sm nih???suker try nk rosakkn mata.hehe.haaa...skali rosak btul.huhu.dhla esya pn skrg sdh mencuba utk memakai spec umi.huhu..last2 terkangkang luas.mak aaaiiii...rosak spec ku.klu CL lk...suker celup tgn smpaikn kdg tu ilang sblh.huhu.harunyer harikuuu....inilh nasib ibu yg rabun.

    ReplyDelete
  21. Hello FIFIEY LYCHEE MARATION.

    Thank you for dropping by. U know, just now, i hopped to your blog and it's really nice and funny. Abby is your sister right? OMG both of you are really pretty. :)

    My son worn that football specs during his 1st birthday. haha.

    ReplyDelete
  22. Uish Kak Leen pakai specs dari from 5? waaaaaaa... sampai sekarang kak Leen pakai spec ke CL? mesti dah master ni. :)
    Nuurill tau specs zaman dulu2 mmg frame tebal-tebal sebab hubby nyer first spec pun macam tu. haha. Kak Leen buatla blog post about akaknyer collection of specs tu. Mesti best!!! :)

    *************

    Irra, samala Oman. Kalau boleh dicapainya spec ni mmg terkangkang la dibuatnya.. Oh tidaaakkkkk.. hehehehe

    Nampaknya ramai antara kita ni pakai spec la ek. Generasi anak-anak sok kalau menurun mmg semua dok pakat spek la jugak. Hehehehehe

    ReplyDelete

REMEMBER ME...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com