Tuesday, September 29, 2009

TUDUNG LILIT

I guess we are still in Hari Raya Mood. Sangat!!
Like me, i come to office bringing along Celcom 3G lagi.
Punyala nak view gambar-gambar raya kat Facebook. (Kuang Kuang Kuang)
Everybody's looking totally beautiful with pakaian Raya.
Colorful. Glamor. Meriah! :)

Few days ago, an auntie came to me and asked,
"Nuurill, how you wear your 'tudung lilit'"?.
Hehehehehe... tudung lilit dipanggilnya??? bolehla :)
So, i showed her.

I still remember, my 1st time wearing a scarf, it was at early 2004. 5 years back huh :)
It's started when my boyfriend's mama (now my mil..hehe), delivered me 2 pcs of the luxurious Jim Thompson Scarf. A motherly gift from a great woman of my man.

Mt first impression when i received them, "Gulp! cemana nak pakai nih??" :p
but yeah.. practice makes perfect eit??
Day by day, i learned myself, xkesahla muka jadi bulat ke, senget sebelah ke, hehe..
me belasah je. I also started my own scarf collection. But masa tu i was not wearing scarf at all times. On the certain event je. Cause masih belum yakin dengan kekemasan pemakaian. hehe.


26 December 2004

11 September 2004

Those scarfs above among the first in my collection. They are JT's. TQ Mama :)

Until i started my 1st job in Flex. After 2 years of practicing :P It was 2006 when i loyally wearing scarf since then. Masa tu x ramai ladies yang pakai scarf, truth feeling, sometimes i felt like an alien. Sebab pegi mana-mana, surely ade mata yg akan tengok macam nak telan. Hik Hik. Agaknye dalam hati "fesyen tudung apalah dia ni pakai" :) atau pun "budak ni konon-konon nak jadi foreigner la tuh" :p.. nak tergelak, there were few tech boys at my workplace, mesti nyanyi "wassini!! wassini!!" everytime i bumped into them. hahaha.. when i went back to my hometown or met my relatives, akan ada makcik-makcik yang tegur and nak belajar how i lilit my tudung. Hehe.

Now, things have changed. Recently i went to Midvalley, wow!!! dah ramai ladies and girls wearing scarfs. Cantik cantik design. Pandang kiri, pandang kanan mesti ada. Kadang-kadang i pulak yang pandang diorang x kelip mata. Sebab ada yang sgt kreatif lilitannya. At my present workplace pun, ramai. Checked albums uploaded at fb pun, ramai dah pakai scarfs. Merrier!! :)

video
Vid was taken on 22 October 2008

Last year when i was 5 months pregnant, I received a huge request from 2 of my friends to youtube how i wear my tudung lilit. They wanted to learn from it. hehe. Segan bangat!! Xsanggup nak buat. But not to let them down, i recorded above for them. Hehe. Now would like to share this with scarfs' fans. One of the way to wear tudung lilit :p.. actually out there, there are many more ways.... you just be creative :)

26 comments:

  1. wohoho, i was asking nadia before camana nak pakai tudung lilit...but still tak yakin la...takut muka i yg boolat ni bertambah booollaatt...hehe...

    ReplyDelete
  2. Dun worry Che' Dee.. you gonna feel that for quite some times :).. rasa bulatla.. asyik nak gi toilet betulkanla..hihi.. after lama sikit..when u dah expert.. dah xyah tgk cermin dah pun leh lilit. Hehe :)

    ReplyDelete
  3. Nuuril,

    I start teruja nk pakai scarf since tgk u pakai.. huhu.. nmpk cntk terletak jer.. try gak lah pakai.. tak tahulah ok ke tak..huhu

    ReplyDelete
  4. Che'Yan,

    Sangatla ok u pakai the scarf :) Sesuai bangat.
    Cantek and hot momma gitu!! Kat perlis ada lubuk scarf x? :)

    ReplyDelete
  5. Tak kisah pun pakai tudung camner..asalkan bertudung ek :)

    ReplyDelete
  6. Tak der lah nuuril.. Stock scarf sgt susah nk dpat.. Selalu order online jer.. Bila2 turun KL pun tak sempat sgt nk survey.. Any suggestion..?

    ReplyDelete
  7. Nurman: Terpualang pada masing-masing. :)

    Che'Yan: The nearest from perlis yg Nuurill tau is Penang lah. Che' Yan rajin turun Penang x? Kalau rajin pi lah island.. there is this 1 shop, kind of silk boutique la jugak. It's just next to Line Clear tempat makan tu. Kalau tgk dr luar mmg mcm x jual scarf. Tapi kalau masuk dalam2.. ada baaanyak sangat pilihan and design esp plain scarf. Material pun banyak type. Nuurill tiap kali turun penang mesti sapu scarf kat situ.. hehe price range (rm40 - rm 200).. ynag rm70 pun dah cukup cantik :) Happy shopping!!

    ReplyDelete
  8. totally agree, once u dh biasa..dah tak jadi hal. skejap je dh siap. practice make perfect ;)

    p/s: i tgk gamba u yg first tu mea, teringat masa armi's open house. tak pasal2 i kena drag skali pegi oleh adie & fiza semata2 nk rapatkan i ngan seseorg. huhu...malu yg amat! dhla time tu tak brape rapat ngan u all..huhu.

    ReplyDelete
  9. Nadine pun mesti dah expert kan?? So, Che' Dee.. cuba jangan x cuba tau!! hehehe :)

    Hehehehe.. i ingat lagi yg open house tu. Xpela Nadine, ampunkan jelah budak dua orang tu. Hihihi.. but you looked so lovely that day (ingat lagi tau :)) suka sgt tgk nadine pakai necklace-necklace masa tu.. comei je :)

    ReplyDelete
  10. hihi, bolehla. tak se-xpert you. tp kadang2 still comot esp bila Faaz suka tarik2 my scarf..aduihla :P

    muahaha. dh maafkan dh..nasib baik fiza ade bestfren cam i (perasan :P) isyh, mana ade you. i comot time tuh. u sangat vogue masa tu dgn kebaya hitam putih tu. i suka! :)
    hihi, those were d days..dulu mmg gila kumpul bangles, necklace n all :P

    ReplyDelete
  11. U mean Islan Plaza right.. Thank u dear..

    ReplyDelete
  12. nurill, nurill mmg pelopor tau... zaman tu memang tak ramai yg pakai.. foreigner foreigner je.... nurill antara yg berani dan konfiden... congrats....

    ReplyDelete
  13. Nadine, Oman pun suka tarik-tarik my scarf. Kalau yg ade beads tu lagila dia galak.. nak makan tudung momma. Hihi. Well, dah lama x pakai kebaya uhuk uhuk. Harus berusaha semula! :)

    Che' Yan, bukan..bukan Silan Plaza. Kedai yg nuurill maksudkan tu betul-betul sebelah Line clear. Tapi Nuurill lupa nama kedai.. leh x? hihi

    TQ Fidza, Fidza pun dah start pakai scarf kan? good good. mari kita beramai-ramai :)

    ReplyDelete
  14. haahaha...ker mgkin sbb pengaruh UIA pakai tuding lilit gitu? bcoz my sister pun... UIA... engineering... hmm... mmg tudung berlilit jerrlaa sll... my other sister pun sama! it is actually quite simple laa nak pakai.. but for me, mcm tak jdk sgtlaa nak pakai... tp adelaa pakai gak! hahahah 1 yg plg penting... tak payah nak gosong tudung! hahaha but i prefer pakai tudung sarung jerr skrg! sgt convenient utk mommy 2org budak yg nakal2 tu! huhuhu

    ReplyDelete
  15. mungkin jugakla Nadey.. UIA kan banyak orang melilit-lilit ni. Hehehe. Nuurill kan ade gak beli tudung sarung tu. Mula-mula dulu ada try pakai.. tapikan bila pakai.. rasa len macam je muka. Tampak tembam (sebenarnya mmg dah tembam)..wakakakakaa.. xtaula kalau Oman dah start lasak ni cemana.. takut momma x sempat je nak lilit tudung.. :)

    ReplyDelete
  16. Wah wah wahhhh.. dah jadi bukak tutorial pakai scraf kawan saya ni.. hehehe.. baru la skang saya tau camne nak pakai dgn betul.. selama ni belasah aje.. hehehe..

    ReplyDelete
  17. cute je video nuuriil tu hehehe....
    muka nuuriil mmg sesuai pakai scarf
    tp mmg muka bujur ke bulat ke 4 segi ke mmg sesuai
    cuma kna pandai bentukkan kt muka tu kan? kan?

    ReplyDelete
  18. Awakku Anne,
    Kadang-kadang belasah lagi jadi wak. Hahahaha.. Nanti gath 'awak-awak' semua pakai scarf nak? hahaha

    Wani,
    Betul tu. Ala, Wani pakai pun comei je. Kulit Wani pun cerah, pakai kaler ape, design ape pun masuk. Kelass gitew!! :)

    ReplyDelete
  19. Yesza...mmg byk cara tudung lilit ni...;p tp izu pndi satu cara jer nuurill...hehehe...n spt biasa sll tak kms..huhu. mmg dr kecik klu pki tudung salu senget2...dh ank 2 ni lg la senget!hehehe....

    the video temp.unavailable now, xdpt tgk lg...later i hope dpt tgk..bkn salu dpt peluang begini.:D

    ReplyDelete
  20. hehehe.. xpe Izu.. senget-senget Izu pakai..tetap comel tau!! X caya tanya Hisham and the girls..:)

    Tula.. ade member nuurill pun complaint unavailable. Xtau napa. Huhu

    ReplyDelete
  21. nuril mmg best tgk nuril pakai... kemas btul... hehe kite pun amatur lagi ni...baru setahun jagung cuba... bile la agaknye nk jadi kemas macam nuril pakai.. ;P

    ReplyDelete
  22. Zura, TQ :)... ala, Nuurill tgk skrg pun dah kemas ape. x lama lagi confirm expert 100% . gerenti!! :)

    ReplyDelete
  23. yeahh..itu dia..
    sifu telah menurunkan ilmu2 nye.. :p

    cantek ah!! nk blaja jugak.. hehehe :)

    ReplyDelete
  24. Juju,
    U antara Otai jugakkan?
    I remember back in 2006 if i'm not mistaken.. i received your 1st message at friendster. And when i browsed you picas.. horey!!! ada kawan pakai tudung lilit. heheh :)

    ReplyDelete
  25. i've tried it!! i'm lovin' it! thanks for the tips..

    ReplyDelete
  26. :D
    Glad knowing that. U're welcome.
    Happy wearing scarf!! :)

    ReplyDelete

REMEMBER ME...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com