Tuesday, June 22, 2010

OH NO.. HIS HAIR!!!



Oman's hair was first time cut to bold when he was at 47th days.

Before

After. Botak licin kepala Oman :)

Since then, we never allow any cutter to approach Oman's hair. Me and my hubby both love to keep his hair long. Everytime i tie his hair, i kept telling him, he's my Takeshi Kaneshiro. Kuang Kuang Kuang. :)

Pokok kelapak style. :)

Oman's becoming more active nowadays. He's sweating a lot. Lepas tu, his hair jadi kelam kabut taww. Hihi. So, few suggestions came out about his hair from concerned parties;
1) potong pendek terus
2) Just trim the kerekot-kerekot part bagi sama
3) Botakkan

I chose none of the above. Ahaks!

Yesterday evening, Dadda brought us to his favourite salon (GDO Hair Salon) at Subang Parade. Ade amoi yang pandai cut his hair kat situ.

On the way to the salon, Dadda came out with this; "Jom la Bi, we trim his hair nak". Gulp! Dup Dap Dup Dap dalam hati i... "nanti tumbuh balik yang lebih elok. Trim bagi sama je".

Hmmmm... Ok, I agreed.
(Dalam hati i, what!!!! did u just say OK??? are you out of your mind?? jangan ngada-ngada nak nangis nanti ek!!)

I dunno why i said ok. Punyala i mempertahankan rambut dia selama 14 months. Ikutkan, memang actually no big deal pun. Macamla rambut Oman x boleh tumbuh balikkan. Drama tau! :p

In GDO, Oman was attended by a pretty hairdresser.
HE managed to sit quietly on the chair.


When the lady started to cut his hair. Oman called me, "Momma..". He wasn't really happy. I grabbed his hand sambil nyanyi lagu Lady Gaga. Oman pelik + scared kot. Yerla, the first time his hair being cut dulu he was still a little babykan. Dia x pernah ingat pon. Huhu.


We both nervous! Dadda who was sitting at the other side kept asking me; "OK x bi? ok x?" Everything was fine. That lady pun good in handling Oman. She made animals sound too. :)
(Towards the end tu Oman dah start nak turun-turun but masa tu dah almost done. Nasib baik! Phew!)

The moment i saw Oman's hair dropped cut by cut, I suddenly became emotional. I nampak rambut dia macam pendek sangat dah. :(

For quite a time after this, there will be no more sepit rambut, no more pokok kelapak, no more tocang, like always i did to his hair.

Uuuuuuuu. Sedih wwooo!! Tears about to came out from my eyes, i quickly wiped them. I told myself, not a big deal, no big deal.

Tara!!! Rambut baru Oman.

When we reached home, i straightly took Oman to the washroom, shampooed his hair, wash his body. Takut miang. Sedih kembali menjelma sebab masa syampu his hair, i dah tak boleh main rambut dia, buat tajam-tajam macam ni;

Satu ketika dahulu...

This morning, the first thing i did when i woke up was looking at my son who was still sleeping soundly... sambil berdoa, cepatla rambut Oman panjang semula!!! Aamin. :)

"Ambut! Ambut!", sambil comb his hair

Clean cut. Barula boy. hihi. Tomei jugakkan?



Owh!! Just in case you are looking for a proper kids salon kan, i found this place named

Click on the picture to check on the website.
(if i'm not mistaken, a mommy blogger did blog about this place too few times ago. Hmm was that you, Nadine, or Anne? hihi.. ingat-ingat lupala puler..)

Located in Great Eastern Mall & Solaris Mont Kiara, Seriously, tempat ni macam best jerr for kids.

Quoted from the homepage;

"Cheeky Monkey Cuts is an EXCLUSIVE CHILDREN'S HAIR SALON & SPA aimed to please ALL the family, but especially the kids. From YOUNG CHILDREN to GRAND PARENTS you will receive Hair services that you will undoubtedly enjoy from the experience of visiting us. With special children's seats to novelty car chairs we will have every baby, toddler and child seated comfortably to enjoy not just a hair cut and wash, but also entertainment through a video of their choice with our LCD screens stationed at their seat. They can even sit and do some drawing and painting while they cut their hair- whatever they like! "

"We use an organic range of hair products specially produced for children. We also carry a large range of body products just for the kids. We’ve not forgotten the mums too, as we do carry a range of products for expecting mummies too"

Among the services that they offered are;

BABY CUTS (New Born – 2 years old) RM25.00

CHEEKY CUTS (3 – 6 years old) RM29.00

MONKEY CUTS (7 – 12 years old) RM35.00

YOUNG HAIRCUT (13 - 16 years old) RM40.00

JUST A FRINGE Start at RM10.00

WASH & BLOW-DRY Start at RM12.00

TEMPORARY CURLS FOR GIRLS RM10.00

TEMPORARY STRAIGHTENING RM18.00

COLOUR SPRAYING Start at RM10.00

PARTY HAIR SETTING Start at RM10.00


An ambiance of excitement. Budak2 musti suka!! (Picture grabbed from Cheeky Monkey Cuts page)
I found their contact no. on facebook: 03-6204 9277

One day, when Oman needs his next hair trim, maybe I'll bring him here. Macam best! :)

XOXO,
-MommaholicSuri-


34 comments:

  1. Saya pun tak igt whether saya ke yg tulis entry pasal saloon ni.. maybe nadine kot.. but yeah, i heard about this salloon.. now dah ada kat solaris ek? hohoho.. ada chance nak heret imran gi sana nnt almaklum rambut die pun dah berjurai2..

    Anyway wak, for me, oman looks really2 good!! altho the curls dah hilang, but nampak lagi kemas and mcm big boy..

    And oman, u're sucha good boy for sitting clamly throughout the process.. good job!!!

    ReplyDelete
  2. style pokok kelapak tu sgt cute..hehehe..nway macam bst aje salon kids. tak pen ah tepikir ada salon kids ni..ingatkan salon tuk poompuan ajer heheh

    ReplyDelete
  3. owh Mr Takeshi..me too get emo jgak sket Nuurill ;(
    rindu nak tgk toncet coconut tree Oman..mmg sukke tau!!
    tkpe momma..nanti tumbuh lagi lebat ..InsyaAllah..

    neway dear..such a good idea..harga pun ok!!
    mcm pernah tgk tmpt ni dalam tv..
    actually Nadia pun tgh nk snipping Adam's hair..tp ngan papa dia mmg tak sesuai..u nak tahu rmbt Adam tu half way done tau!tak siap lagi..
    my hubby tak kasik cut..tp pksa rela buat sb I rimas tgk!

    so Nadia mmg sgt2 tgh cr tmpt yg Adam boleh stay cool n tak cranky bila nk trim sket kt tepi telinga and belakang...huhuhu...
    sure duk dlm keta fave dia nanti mesti diam aje ;)

    thanks for the infO!!

    ReplyDelete
  4. owh Mr Takeshi..me too get emo jgak sket Nuurill ;(
    rindu nak tgk toncet coconut tree Oman..mmg sukke tau!!
    tkpe momma..nanti tumbuh lagi lebat ..InsyaAllah..

    neway dear..such a good idea..harga pun ok!!
    mcm pernah tgk tmpt ni dalam tv..
    actually Nadia pun tgh nk snipping Adam's hair..tp ngan papa dia mmg tak sesuai..u nak tahu rmbt Adam tu half way done tau!tak siap lagi..
    my hubby tak kasik cut..tp pksa rela buat sb I rimas tgk!

    so Nadia mmg sgt2 tgh cr tmpt yg Adam boleh stay cool n tak cranky bila nk trim sket kt tepi telinga and belakang...huhuhu...
    sure duk dlm keta fave dia nanti mesti diam aje ;)

    thanks for the infO!!

    ReplyDelete
  5. memang drama! kekkekekke... funny la nuurill ni.. anyway, apapun cut nyer.. oman tetap supercute (^_^)

    p/s : baru je hadha cakap oman mcm samurai.. kena tunggu lagila oman jadi samurai balik :p

    ReplyDelete
  6. omaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!.....

    kembalikan pokok kelapakmu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....

    tapi rambut baru pon ensem gak.... aunti sukeeeeeeee.........

    ReplyDelete
  7. Awakku, agak saspen gak mula-mula tu. Almaklumla kalau boleh kan dia nak lari satu SP tu. Hihi. Tapi, agaknya dia tgk tukang potong rambut dia tu comei jek, boleahla dia bekerje sama.. hahahaha.

    Hihi. TQ Aunty Anne, kepala Oman pun rasa ringan je sekarang. Momma dah x kacau sangat rambut Oman. Yey! :)

    Yelah wak, maybe Nadine. Hihi. Kalau bukan Nadine, sah sah la saya ni nyanyuk. :P EH, kalau awak and Imran sampai dulu salon tu, tell me how is it ok. hihi

    ReplyDelete
  8. That's why, Nunu. Kalau baca kat page dia, the owner of the salon tu pernah duk US. Kat sana ade few salon macam ni. Kemain lagi, budak kecik pun ada salon. Siap spa lagi tu!!
    Tapi, bagus jugak adenyer spa spa begini, anak2 maybe leh bekerjasama. Mari2 kita cuba ke sana !! :)

    ReplyDelete
  9. Huwaaaa... tula Nadia, Nuurill miss gila nak main-main toncet dia tu. Pokok kelapak jangan cakapla. :P Hopefully bila tumbuh panjang semula nanti, rambut Oman jadi lebat macam Nadia cakap. Aamin!

    Sama-sama dear. Nuurill saje search tempat nak potong rambut Oman next time, jumpa pulak that page. :) Rambut Adam lurus cantik. Ade fringe lagi kan? hihi. Comel bangat dengan muka Adam yg gebu tu taww!! Nanti kalau Nadia pegi, Adam musti suka tempat tu. Tambahan ramai awek2 kecik comel jugak nanti. Hahahaha.

    Lagi satu best pasal that salon, they use good familiar brand for their products. X silap macam Earth mama, the buds, Johnson, so x risau sangatla pasal diorang guna strange chemical2 product ni kan. Rosak rambut anak kalau x!! :)

    ReplyDelete
  10. TQ mommy Icha! ;)E
    kceli Oman rambut pendek nampak kemas and nampakla ke'boy'annya. Sapa2 x suka boy berambut panjang memang stuju rambut dia dipotong pendek. hihi. :)

    Tapi, sapa2 suka samurai, musti akan merindui rambut Oman sebelum ni. Xpe xpe, kita tunggu dia panjang balik k. Hihi

    *******

    Aunty Fidza, pokok kelapak Oman baru je kene tebas. KIta sama-sama tunggu dia tumbuh balik ek. hihi.
    TQ aunty, Oman tetap encemkan?? I like!! hehehe

    ReplyDelete
  11. clean cut, nampak kemas, smart and still maintain macho :)

    ReplyDelete
  12. i think oman lg hensem now.

    dulu i cam confuse oman nih laki ke gegirl..sbb rambut i pon i tak ikut cmtuh..

    hahahahha

    jgn sedih2 k..
    nnt i ganti rambut oman yg dah cut tuh dgn rambut i...nak?

    ReplyDelete
  13. ha...handsome pun. hehe. takpe, mana2 pun style rambut oman. oman still cute. momma tayah risau ye. momma oman suka oman rambut panjang. mama hadif lak asyik2 botakkan hadif. ahahaha. within a year, hadif dah botak 3 kali. hehe. panjang je terus mama hadif g botakkan. hehe.

    mama hadif rasa botak tu seksi. cuba tgk abah hadif. muahahaha. tiba2 lari topic.

    ReplyDelete
  14. Much Much better Nurill...terselah kehenseman nya

    ReplyDelete
  15. Mea belum nyanyuk. Yes, dulu I pernah blog about this place masa Faaz br 6 months:
    http://lovelifecompletely.blogspot.com/2009/07/kids-nowdays-are-lucky.html.
    Duduk pun x lepas lagi masa tu, mommy dia dh berangan nak bawak pi saloon :))

    Tp dh bnyk kali potong rambut pun x sempat nak bawak. Rasa Great Eastern Mall tu mcm jauh sgt. Hihi..dh bukak kat solaris yer Anne? Bleh try nie.

    BTW, lawak la you Mea. I thought botakke Oman nie kn, tgk2 okla tu..trim je. I rasa rambut Oman now panjang lagi dr Faaz. As said by others, rambut bb cpt grow..jgn susah hati yer. :) Masa rambut panjang, Oman nampak agak jambu n cute, tp with his new hair, he looks macho n maintain cute. So kalau vote, I suka rambut dia skang! hihihi..

    ReplyDelete
  16. Hihi.. TQ Inda. Tula Oman nampak kemas kan? bangun tido pun rambut dia ok jek.. dulu, bangun tido je i terus kene sikat bagi kemas. haha.

    **********

    "i think oman lg hensem now".. bila i baca ayat u nih.. i teringat memek muka u tiap kali kiita satu lif ngan mamat2 hensem. HAHAHAHA

    Hehe.. tula bila dah potong, Oman org tak terconpius lagi. U rela bagi rambut u kat i? i nak buat pokok kelapak kat rambut u masa kat office u sanggop x?
    hehehehe

    ReplyDelete
  17. Che' Dee, botak memang seksi tau!!! macam Zidane, macho gitewwwww..

    Che' Dee pernah x tengok The Duke? My favorite gak tu!! It is hosted by Marc Nelson and Rovilson Fernandez. Si Rovilson tu kan botak. Hensom!!
    Tapi Nuurill lagi suka Marc. Aww!! :)

    Hehehehe.. ape2 pun Hadif mmg cute bila botak. Oman kepala agak panjang, kalau botak macam pelik sket. hihi :)

    p/s; bila nak botakkan abah Hadif? hehehehehe

    ReplyDelete
  18. Nurman, TQ. Kemain lagi terserlahnya ek. hehe

    ********

    Nadine!!! Yes.. betul sangkaan i. Hihi. Tula i ingat dah entry u too. How kids nowadays are so lucky kan????? :)

    I rasa dekat Solaris mmg dah bukak. Kat website dia mcm xtulis, tapi dekat page facebook diorang mmg ade mention it's located there. Faaz mesti happy dapat potong rambut kat situ. Hihihi :)



    Ramai yang vote Oman lebih cute berambut pendek. Hihi. Nampak kemaskan? i ni je yg minat guy with long hair.. hehehehehe :)

    ReplyDelete
  19. whoaaa oman encem... hehe tapi momma je sayu ek hahaah... relek momma.. nanti kejap je pjg balik.. menyedapkan hati sendiri jugak.. hihi kebetulan aariz pn baru 1st time trim rambut last weekend... jadi mommy pun sekaapal ngn momma oman.. huhuh..

    mcm zaim memang kitorg sebulan sekali kene potong rambut dia sbb rambut dia amat curly like babah dia.. dan amat cepat tumbuh... lemas mommy tgk dia peluh2.. tapi ramai yg bg suggestion jgn potong biar curly dia tu pjg2 jadi mcm anak org arab hahahaah.. sebab zaim tu poootehh.. boley? hahaha.. org lain lebih syg rambut zaim hihihih...

    tq for the info.. nanti nak try bwk la.. sng kalo nk trim rambut budak berdua tu ;)

    ReplyDelete
  20. raudhah sutrisnoJune 23, 2010 at 1:43 PM

    Oh!Oman sungguh sopan duduk saja di kerusi itu hingga habis upacara...Adam tu, seploh kali pi potong rambut pun seploh kali berjujuran airmata dan meraung2 bagai nak rak! (actually br pegi 2 kali je..hehheheh)

    Apa2 pun..Oman masih kacak walupon berambut pendek!!

    ReplyDelete
  21. Nurill, Oman still looks jambu with his new haircut, hencem....
    If I'm not mistaken, cheeky monkey kat GE Mall dah tukar nama/owner. New name Itssy Bitsy cut.

    ReplyDelete
  22. Hihi. TQ Zura.

    Zura, sayu kan? xtaula Oman sunat nanti Nuurill cemana (eh, ade kaitan ke?) hahhhahahahaha

    Rambut Zaim ikut babah dia yer? hihi..confirm kalau panjang mmg macam org Arablah. Rambut black, kulit Zaim putih. Uuuuuuuuu.. hemsomnya. :)

    Oman nyer hair wavy dekat hujung-hujung, masa nak potong tu, the hairdresser thought 'HE' is a girl so dia tanya, betulke nak potong ni? cause if this hair goes longer, it would be definitely cantik gila sebab curl dekat bawah. Then bila Nuurill cakap, Oman is aboy, terus dia senyum and potong jadila macam sekarang.

    Awwwwwwww... masih kerinduan dekat his long hair!!! :)

    ReplyDelete
  23. Hihi.. Seb baik Odah cakap masih kacak. Kalau x, akak memang nangis guling-guling nyer. Hahahaha

    Rio Adam takut potong rambut ye? Dia seram tgk gunting tu kot Odah.Oman napa ntah rileks jer.. taula Aunty cun yang attend dia. :P

    ********

    K.Leen. TQ akak. Personally mmg saya akui Oman nampak lebih clean and smart with his new hair cut. Saya nak tgk rambut Oman jenis cepat panjang ke tak. Kalau cepat saya leh tukar2 style rambut dia... Lepas ni panjang balik.. lepas tu pendek pulak.. gilir-gilir. hehehehehe

    Owh, dah tukar yer kak? Itssy Bitsy cut tu still salon for kids ker? TQ for sharing Kak. Xdela kalau pergi terkial2 cari Cheeky Monkey :)

    ReplyDelete
  24. Yap, still kids' saloon, same place, next to kids gym.

    ReplyDelete
  25. Hihi... janji masih 'Ammar'!!! :)

    *******

    Ok K.Leen. Thanks for your info ya :)

    ReplyDelete
  26. aaaaa no more long hair?? haritu baru je puji oman hensem sikat rambut ke belakang hensem mcm superstar tapi skarang dah tade? sobs sobs. ok ok tapayah nak tambahkan kesedehan u eh. hehe :P

    but just for your assurance, i still feel that oman looks good in short hair. alah mcm org ckp lah, kalau dah comel tu, buat mcm mana pon comel jugak! mcm mama dia kan! ;)

    btw babe, thanks for the salon info. looks very interesting! u ni kan. banyaaaak aje contact2 and info2 menarik tau! :D tapi mmg harus bwk aydein potong di sana nanti ni. (altho i taktau bila, mungkin 5 tahun lagi kot, pasal rambut aydein sangat lambatttttt nak tumbuh!)

    ReplyDelete
  27. Sob Sob.. hihi. Thara, u pandai je nak bagi i senyum sorang-sorang kat depan laptop ni kan? :P
    Oman i stuju dia comel. Tapi his momma, buat-buat comel. Ahaks!! :)

    Kan? that salon mmg sangat interesting. Sapa-sapa antara kita yang first step in into that salon bawak anak2 bujang tu, WAJIB buat entry pasal That salon.:P

    5 tahun lagi? hihi ..tetiba i terbayangkan, cemanalah rambut Oman kalau i x potong sampai the nest 5 years???? hahahahaha..sempat lagi tu i berangan!! :P

    U.. ciom i untuk Aydein ek. Aydein, Aunty still owe you something hunny bunny. Banyak kali nak pass tapi asyik tergendala jer.. Tunggu k!!! :)

    ReplyDelete
  28. OMG Lil Takeshi sdh btkr mjd Oman Chan semula! huhu..sob2..Nuurill, izu pn suka tgk Oman rmbt pjg, macho gtu...hihi...tp tk pe lahhh nti rmbt Oman tumbuh blk..Momma dworry k..ur heart throbe tu still hensem okk! mwah ckit kt dia!:))

    ReplyDelete
  29. sob sob.. Lil Takeshi takes a break kejap la Aunty Izu. Hehe. Izu pun suka boy rambut panjang ek? hihi.. Nuurill kan, suka gilerr tgk rambut Zahin tau. Agaknya Iris besar nanti pun rambut dia macam kakak dia kan? cantik sangat!!!!!! hihi.
    Mwah! Mwah!! :)

    ReplyDelete
  30. eh ok. rambut pendek, "in" la sekarang.

    ReplyDelete
  31. haha... his pokok kelapa was very cute.. dun worry, ur takeshi will be back soon..

    ReplyDelete
  32. TQ uncle Peah!! 5 sket! :)

    Hihihi..TQ suria.

    ReplyDelete
  33. "When the lady started to cut his hair. Oman called me, "Momma..". He wasn't really happy. I grabbed his hand sambil nyanyi lagu Lady Gaga. Oman pelik + scared kot. Yerla, the first time his hair being cut dulu he was still a little babykan. Dia x pernah ingat pon. Huhu."

    First time baca i igt kan oman pelik+scared bila u nyanyi lagu lady gaga. hehehe Ampun Nuurill..

    But he is cute with his hair short or long. But i prefer long la, especially when u tied his hair.

    ReplyDelete

REMEMBER ME...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Blog Template by BloggerCandy.com